Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms tirsdag 08.03.2022

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Svakt lag under skare høyt i snødekket er lett å løse ut. Skred kan bli store. Middels store skred i fersk fokksnø kan også være lett å løse ut i noen heng

Skredfarevurdering

Det er lett å løse ut store skred på svak snø under siste mildværsskaren, særlig i området rundt Bardu, og det kan ikke utelukkes at det gjelder i andre deler av regionen også. Det er fortsatt stor usikkerhet knuttet til utbredelsen av dette laget.

Små ferske fokksnøflak kan også være lette å løse ut i skjermet terreng. Dette vil være spesielt fremtredende på kvelden da temperaturøkning midlertidig vil svekke bindinger i den ferske snøen.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 7. mars 2022

Mandag blåste det både fra sør og nordvest, og det kom en dryss med nysnø. Det antas ligge myke til harde fokksnøflak i store deler av terrenget.

I lavlandet er snøen fuktig til våt etter mildvær og noe regn. Forrige uke ble snødekket under ca 500 moh gjennomfuktet av mildvær, og her er det fortsatt mye fukt til stede dypt i snødekket.

Over denne høyden og opp til rundt 1000 moh ble det dannet skare, og over dette kom nedbør som snø.

Det finnes flere svake lag av kantkorn i snødekket, mest fremtredende er det som ligger høyt i snødekket under skare fra mildvær i slutten av februar.

Ferske observasjoner fra Bardu tilsier at dette laget er svært godt utviklet og gir tydelige faretegn. Det er fortsatt usikkert hvor stor utbredelse dette laget har i regionen.

Svake lag dypere i snødekket har i det siste vært vanskelig å påvirke, og det er ikke observert faretegn eller skredaktivitet på disse.

Fjellvær

Mandag 7. mars 2022

3-5 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sør, endring til frisk bris fra nordvest om ettermiddagen. -17 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Tirsdag 8. mars 2022

2-3 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 400 moh om kvelden. Bris fra sørøst. -12 °C til -4 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS